Meny

För sprutning av slipande material

Tack vare sin robusta konstruktion är Ecco-pistolerna extremt tåliga då det gäller slitage från slitande och slipande vätskor som t.ex. sprutas inom keramisk industri. Det unika packningssystemet för färgnålen ger avsevärt längre serviceintervall utan läckage i pistolen. Motståndet mot slitande material är typiskt för alla Eccopistoler, och beror även till stor del på pistolkroppens material och på färgkanalernas konstruktion. Sprutpistolerna kan beställas med traditionell stålnål, men finns också med både färgnål och färgmunstycke i hårdmetall för extremt slitande material som keramisk glasyr och emalj.

För att kunna mata alla typer av material fram till pistolen inom keramisk industri så används membranpumpen Ecco PN15. Eccos pistoler och pumpar används inom flera olika keramiska industrier, t.ex för att spruta på kakelplattor, köksporslin eller på badrumsporslin.

Att spruta på keramikplattor

När man applicerar alla typer av mer eller mindre slitande material på keramikplattor så används framför allt sprutpistolerna Ecco 40DAEcco 40FAEcco 60ASEcco 65AS eller Ecco 71FA. Beroende på vilket material som skall sprutas, så används färgmunstycke och färgnål i rostfritt eller i hårdmetall.

ECCO 40DA 

ECCO 40DA

För att spruta mycket slitande material med högtrycksmålning används spridarmunstycket EccoMant av hårdmetall, som monteras på vilken enkel typ av spruta som helst. Detta är en välkänd lösning för kontinuerlig sprutning på keramikplattor eller liknande produkter. EccoMant spridarmunstycke ger en jämn sprutbild och har lång livstid, även vid extremt slitande vätskor/material.

Sprutmålning av sanitetsporslin

Vid målning av sanitetsporslin, som toalettstolar och handfat, sprutas keramisk emalj i flera lager på produkten. I fasta installationer för sprutning av emalj andvänds automatpistolen Ecco 40DA, vanligtvis utrustad med hårdmetallmunstycke. För manuell målning används sprutpistolen Ecco 40S / 65S med nål och munstycke i hårdmetall för att klara den slitande glasyren.

ECCO-70AS

ECCO-70AS

På rörliga robotinstallationer för sprutmålning på porslin används automatpistolerna Ecco 70AS eller Ecco 75AP. Pistolerna är då utrustade med färgnål i hårdmetall eller keramiskt material, och färgmunstycke i hårdmetall. Ecco 70AS/75AP kan hantera materialflöden på upp till 7 kilo per minut. Det stabila och exakta målningsresultatet ger högsta finish och minimerar antalet produktionsstopp.

Ecco 40S, med färgnål och färgmunstycke i hårdmetall, kan även spruta slitande och frätande vätskor.